Suaugę alkoholikų vaikai – kas tai?

„Kelionė“ 2024 m. Nr. III (31)

Suaugę alkoholikų vaikai (SAV) – tai Dvylikos žingsnių, Dvylikos tradicijų programa žmonėms, kurie užaugo alkoholizmo paveiktoje ar kitokioje disfunkcinėje šeimoje. SAV programa pagrįsta įsitikinimu, kad šeimos disfunkcija yra liga, kuri paveikė mus, kai buvome vaikai, ir kuri veikia mus jau suaugusius. SAV nariai gali būti ir suaugę žmonės iš šeimų, kuriose nebuvo vartojama nei alkoholio, nei narkotikų, tačiau čia jie patyrė prievartą, apleistumą, nepriežiūrą ar nesveiką elgesį.

SAV grupėse susirenkame pasidalyti savo gyvenimo ir sveikimo patirtimi išlaikydami vieni kitiems pagarbą. Suvokiame, kaip alkoholizmas ar kita šeimos disfunkcija paveikė mus praeityje ir kaip veikia dabar. Pradedame atpažinti žalojančias savo vaikystės patirtis. Darydami Dvylika žingsnių, sutelkdami dėmesį į SAV Sprendimą ir priimdami mylinčią Aukštesniąją Jėgą, kaip ją suprantame, atrandame laisvę.

„Skalbinių sąrašas“ arba bruožai, kurie apibūdina padarinius, kilusius augant alkoholizmo paveiktoje arba kitokioje nesveikoje šeimoje:

Mes tapome atsiskyrę, bijantys kitų žmonių, ypač turinčių autoritetą.

Mes ėmėme siekti kitų pritarimo ir tai darydami praradome save.

Mes bijome piktų žmonių ir bet kokios asmeninės kritikos.

Mes arba tampame alkoholikais ir (arba) tuokiamės su alkoholikais, arba susirandame kitokią kompulsyvią asmenybę, pavyzdžiui, darboholiką, kad patenkintume savo liguistą poreikį būti apleistiems.

Mes žiūrime į gyvenimą kaip aukos. Ši silpnybė mus traukia ir veikia mūsų meilės bei draugystės santykius.

Mes turime per didelį atsakomybės jausmą. Mums lengviau rūpintis kitais nei savimi, nes taip mes išvengiame įdėmiau pažvelgti į savo pačių klaidas ir t. t.

Mes jaučiamės kalti, kai užstojame save ir nenusileidžiame kitiems.

Mes tapome priklausomi nuo susijaudinimo.

Mes painiojame meilę ir gailestį. Esame linkę mylėti žmones, kurių galime gailėti ir juos gelbėti.

Mes užslopinome savo traumuotos vaikystės jausmus ir praradome gebėjimą jausti ar išreikšti jausmus, nes tai labai skaudu (neigimas).

Mes negailestingai save teisiame ir turime labai menką savivertę.

Mes − priklausomos asmenybės. Didžiausia mūsų baimė − būti paliktiems. Siekdami išsaugoti santykius, mes pasiruošę daryti bet ką, kad nereikėtų iš naujo kęsti skausmingo apleistumo jausmo, kurį patyrėme gyvendami su sergančiais, emociškai mus apleidusiais žmonėmis.

Alkoholizmas yra šeimos liga; mes tapome para-alkoholikais ir įgijome ligai būdingų bruožų, net jei alkoholio niekuomet nevartojome.

Para-alkoholikai pratę ne veikti, bet reaguoti.

Vienintelė sąlyga tapti SAV draugijos nariu yra noras sveikti nuo padarinių, kurie atsirado augant alkoholikų ar kitokią disfunkciją turinčiose šeimose.

 Daugiau informacijos apie SAV susirinkimus ir draugiją bei kontaktus galima rasti: www.suaugevaikai.lt