Rudens „Kelionė“ – apie drąsą įsipareigoti savo keliui

Pasirodė naujas rudeniui skirtas žurnalo „Kelionė“ numeris. Kaip visuomet gausi, net per 112 puslapių besidriekianti „Kelionė“ kviečia leistis ir į savojo kelio refleksiją.

Kaip atpažinti, kad keliauji teisinga kryptimi? Kaip ją pasirinkus žengti kantriai ir ištikimai? Pirmiausia apie tai žurnale liudija kard. Audrys Juozas Bačkis, daugiau kaip šešis dešimtmečius pašventęs kunigystei. Pasak jo, „kai atrandi Viešpatį, Jį pasirenki, lengviau susidėlioja ir visi kiti pasirinkimai <…>. Įsipareigojimai konkrečioms tarnystėms Bažnyčioje nėra tokie svarbūs kaip esminis įsipareigojimas Dievui.“

Savo kelio paieškomis žurnale „Kelionė“ dalinasi ir gerai žinomas virtuvės šefas Gian Luca Demarco. Kone prieš du dešimtmečius jis vyko į Lietuvą, norėdamas, kaip pats sako, išgelbėti pasaulį padedant kitiems, tačiau galiausiai čia rado ir savo kelio pilnatvę.

Dar vienas įstabi istorija žurnalo puslapiuose suskamba susitikus su doc. dr. Benu Ulevičiumi, kurio gyvenime skleidžiasi teologo, diakono, sutuoktinio ir tėčio pašaukimai. Negana to, Benas bene trisdešimt metų buvo savo sukurtos krikščioniško metalo grupės vadovas, dainų autorius ir atlikėjas, tiesa, muzikinę karjerą pradėjęs nuo klasikinės muzikos. Būtent muzika nuo mažens jį traukė savo grožiu. Grožiu, kuris kvietė nerimti ir klausti – kas yra tikrasis jo autorius ir kūrėjas?

Savo pašaukimo istorija, taip pat neišvengiamai susijusia su meilei muzikai, žurnale dalinasi ir dirigentas, kompozitorius Imantas Jonas Šimkus. „Dirigavimas tuo ir žavus, kad dirigentas, neišleisdamas jokio garso, rankomis tarsi liečia pačią muziką“, – sako pašnekovas, pasakodamas apie savo kaip muziko kelią.

Dar viena gija, besidriekianti „Kelionės“ puslapiuose, yra kalba ir kalbėjimas. Štai Giedrius Tamaševičius straipsnyje „Žąsinėlis Vilis ir religinės kalbos pamokos“ pažymi, kad „Bažnyčiai reikia dar kartą tapti vertimo meistre ir atrasti kalbėjimo būdą, kuris būtų suprantamas ir atlieptų tokią turtingą šių dienų žmogaus patirtį. Kitaip tariant, Bažnyčia ne tik turi padėti žmonėms kelti svarbiausius egzistencinius klausimus, bet ir pasiūlyti atsakymų, nepamiršdama atsižvelgti į kiekvieno kultūrinį horizontą.“ O rubrikoje „Aštuntoji diena“– rašytoja Vanda Juknaitė palyti pirmapradės kalbos, suskambančios vaiko veblenime ar tarmiškuose tekstuose, paslaptis.

Be to, skaitytojai, drauge su Ramune ir Arūnu Maziukais žurnale „Kelionė“ galės pasikalbėti apie (ne)patogius, bet taip reikalingus sutuoktinių pokalbius; padedami rašytojos Agnės Žagrakalytės susipažins su įstabia šv. Damijono, gyvenimą pašventusio raupsuotiesiems, istorija; lydimi piligrimo Juozo Gaižausko pakeliaus nuotykių kupinu Šv. Pranciškaus keliu Italijoje, o drauge su dr. Jūrate Micevičiūte galės išsiaiškinti, kokia yra praktinė dvasingumo nauda ir kodėl net ateistas rinktųsi tikintį gydytoją, bankininką ir advokatą.

Žurnale rasite ir Valdo Mackelos straipsnį apie pavargusius krikščionis, Marko Mansono tekstą apie tai, kodėl kai kurių svajonių siekti nereikėtų, s. Viktorijos Voidogaitės Babos išminties žybtelėjimą, Regimanto Tamošaičio mintis apie keliavimą kaip savižinos vyksmą bei „Nutylimoje“ temoje pristatomą programą, skirtą suaugusiems alkoholikų vaikams (SAV) ir liudijančią nelengvus, bet tikrus kelius į vidinę laisvę.

Visa tai jūsų laukia naujausiame žurnalo „Kelionė“ numeryje.